När tunneln borrades tömdes vattnet i Lyabäcken. De öringar som placerats tillbaka i bäcken mår nu utmärkt. Foto: Trafikverket.
Halland

Lyckad flytt av öringar

Lyabäcken på Hallandsås håller på att återhämta sig helt efter torrläggningen i samband med bygget av järnvägstunneln under åsen. De laxöringar som under torrläggningstiden fick flyttas till en damm i södra Halland verkar trivas nu när de är tillbaka i sin gamla bäck.

Det var sommaren 2009 som Lyabäcken på Hallandsås torrlades när arbetet med tunnelbygget drog fram och för att rädda livet på fiskarna flyttades nära tusen öringar från Lyabäcken till en damm i en fiskodling i Halland. Våren därpå kunde man sätta ut nykläckta yngel i Lyabäcken och på hösten var det dags för öringarna att komma tillbaka efter sin evakuering i Halland.

Nu har man gjort en första undersökning om hur det gått med bäcken och fiskarna och det ser ut som om bäcken håller helt på att återhämta sig och det finns både små och stora öringar i bäcken. Det tyder på att utsättningen av såväl yngel som vuxna fiskar blev lyckad. Men undersökningen är ändå inte så omfattande att man kan dra några vetenskapliga slutsatser ur den utan det dröjer ännu en tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".