Halland

Dålig miljö i häststall

"Det är väldigt allvarligt"
1:36 min

Stall med hästar är en av de mest riskfyllda arbetsplatserna. Stallen har ofta dålig ventilation, och risken för olyckor och arbetsskador är stor.

– Jag tycker att det är väldigt allvarligt. Det är svart på vitt att det inte går att arbeta i sådan här arbetsmiljö, säger Anna Wallertz  som är en av forskarna som genomför en studie.

Hittills har fem av tio travstall i landet som ingår i studien undersökts. Utöver en tuff arbetsmiljö är luften dålig. Trots öppna dörrar och fönster står luften inne i boxarna ofta still, berättar Anna Wallertz.

– När man står där och mockar bildas  damm som överstiger gränsvärdena.

19-åriga Elin Karlsson har arbetat med hästar under flera år. Sedan  tre veckor tillbaka arbetar hon heltid som hästskötare i ett travstall. Hon har inte funderat så mycket kring arbetsmiljön.

– Jag känner ju att jag är trörr när jag kommer hem.

Trots att travsporten, som är en av få områden inom hästnäringen som är vinstsdrivande, har arbetsmiljön inte utvecklats med hjälp av ny teknik.

– Hästnäring ligger lite efter om man jämför med kor och annan lantbruksverksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".