Gränsen där elen blir dyrare. Foto: Maja-Lena Hamrén
Elprisområden

Företagare oroas av prisökning

"Vi försöker spara på energin"
2:11 min

Kostnadsökningar kan tvinga fram besparingar. I värsta fall på personal. Det säger flera företagsledare i södra Halland som vi talat med inför den första november. Dagen då landet delas upp i fyra elområden med olika grundpriser på energin.

Södra Halland hamnar i område 4. Det område där elen är dyrast och de senaste prognoserna talar om att det kan handla om 10 öre mer per kilowatt-timme här i vårt område.

Staffan Karlsson är teknisk chef på företaget Pilkington i Halmstad som tillverkar glas och glasprodukter till bilindustrin och har cirka 250 anställda. Han berättar att anläggningen gör av med 500 gigawatt-timmar per år och 90 av dem är köpt el.

– För varje öre som elpriser ökar innebär det en extra kostnad på mellan 600 000 och 900 000 kronor, säger han.

Det innebär att om priset höjs med 10 öre blir företagets ökade energikostnad upp mot 9 miljoner.

Enkelt uttryckt är idén bakom de fyra nya elområdena att elen prissätts i förhållande till hur mycket som förbrukas och produceras i varje område.

Jamen, Ringhals då?

Nej, gränsen för det dyraste området där södra Halland ingår är dragen söder om kärnkraftverket, genom norra Falkenberg. Målet är att det höga priset ska leda till att vi gör av med mindre el och börjar tillverka mer.

Nu väntar alla med spänning på hur dyrt det blir. På Stora Enso i Hylte, på Carlsberg i Falkenberg och bland alla mindre företag, till exempel i klustret i Unnaryd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".