Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Sverige

Handsprit populärt men onödigt

"Det har blivit hysteri"
1:05 min

Försäljningen av handsprit, som tog fart efter svininfluensan 2009, fortsätter att öka. Men enligt experterna spritar vi händerna för mycket.

Handspriten säljer som aldrig förr. Det visar siffror från två av Sveriges största apoteksbolag. Men hygienläkaren Katja Urvitz Iversen och smittskyddsläkaren Per Folin anser att vi spritar händerna alldeles i onödan:

– Man behöver inte använda handsprit ute i samhället. Jag tror att man har blivit lite för rädd för det här med bakterier och smitta. Det har blivit nästan lite av en hysteri. Vi är omgivna av bakterier och virus och det måste vi leva med. Och tvättar man händerna ordentligt tar det lite längre tid än att använda handsprit, men händerna blir tillräckligt rena, säger Katja Urvitz Iversen.

Smittskyddsläkaren Per Folin håller med:

– Handsprit var en av budskapen som vi gick ut med hösten 2009 i samband med svininfluensa-epidemin. Men det finns andra smittor, exempelvis vinterkräksjuka, där man också ska vara noggrann med handhygienen.

Men ska man använda handsprit?

– Prio ett är att man tvättar med tvål och vatten och möjligen i andra hand tar till handsprit.

Finns det några risker med att använda handsprit?

– Risken kan vara att man inte har det tillgängligt och då låter man bli att tvätta händerna överhuvudtaget, svarar Per Follin.

Experterna är alltså eniga om att det är helt onödigt att sprita händerna om man inte jobbar på sjukhus. Trots detta fortsätter handspritförsäljningen att skjuta i höjden. Hittills i år har den ökat med 24% jämfört med förra året och första veckan i oktober var ökningen hela 41%.

Allmänheten spritar alltså och Apoteken gnuggar händerna...

– De tycker nog att vi ska använda ännu mera handsprit men jag tror man kan ha roligare för de här pengarna, kommenterar hygienläkaren Katja Urvitz Iversen.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".