Mamman har fått 125 000 kronor från Försäkringskassan. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Karlskrona

Flicka utnyttjades i assistanshärvan

Nu avslöjas allt fler inslag i den omfattande härva av bidragsfusk som nu får sitt rättsliga efterspel här i Halland. En liten flicka i Karlskrona har utnyttjats av den assistansfirma i Halmstad som idag åtalas för bedrägerier i mångmiljonklassen. 

Mamman och ytterligare en kvinna i Karlskrona åtalas för bidragsbrottet som är en del i den stora assistenshärvan som rullats upp i Halmstad.

Kvinnans sex-åriga dotter har haft rätt till assistent. Till försäkringskassan har både mamman, en påstådd assistent och ett assistansbolag i Halmstad intygat att flera personer jobbat för flickan.

Men enligt åtalet är det fel. Flickan har inte alls fått hjälp i den omfattning som Försäkringskassan betalat för.

Hallandspolisen har arbetat med härvan i över ett år och idag åtalas tio personer för bedrägeri och bidragsbrott. Två av dessa finns alltså i Karlskrona.

Mamman i Karlskrona har fått 125 000 kronor som hon enligt åtalet inte har rätt till. Assistansbolaget i Halmstad har fått nära 700 000 kronor.

Både mamman och den påstådda assistenten åtalas nu misstänkta för bidragsbrott. Assistansbolaget i Halmstad åtalas för grovt bedrägeri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".