Den styrande majoriteten i Falkenberg presenterade budgeten. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
Falkenberg

Ingen höjd skatt i Falkenberg

”Vi fortsätter med våra planer på investeringar”
2:06 min

Falkenbergsborna får inte höjd skatt - men den styrande alliansen håller tummarna för att konjunkturerna inte blir ännu sämre. Idag presenterades budgeten för nästa år, och förutsättningarna för den kommunala planeringen fram till 2015.

Trots viss försiktighet vill inte kommunrådet Marie-Louise Wernersson, Centerpartiet, tala om en defensiv budget.

– Nej det är det inte. Vi ska inte bidra till en lågkonjunktur. Vi fortsätter med våra planer på investeringar, det ger jobb och utveckling, säger hon.

Bland annat blir det 20 nya demensplatser vid Björkhaga i Slöinge. Det byggs nya förskolor i Skrea, vid järnvägsstationen i Falkenberg och den hårt slitna förskolan i Skogstorp byggs helt om. Men ingen direkt satsning för att minska de kritiserade stora barngrupperna.

– Grupperna är stora och det beror mycket på hur lokalerna är. Men generellt sätt så bygger vi ut platserna, och det främsta och viktigaste vi har är att se till att alla barn som behöver förskola får plats, säger Marie-Louise Wernersson.  

Barn- och utbildningsnämnden får pengar för ett socialt musikprojekt kallat El sistema, nämnden får också pengar för att fortsätta satsningen på barn med neuropsykiatriska funktionshinder och det blir en dryg miljon till det så kallade lärarlyftet.

I investeringsplanen så har de pengar som tidigare fanns för ett nytt industrispår på Smedjeholmen tagits bort i avvaktan på utredning av hamnområdet. När det gäller satsningar utanför tätorten räknar Marie-Louise Wernersson upp flera stycken.

– Vi kommer bygga om busstorget i Ullared, vi bygger ut en hel del cykelvägar, därtill är det en byggnation i Ätran med sportcentrum där och vi har planer på en ny idrottshall i Glommen.

Alla nämnder ska skära bort en halv procent i sina budgetar - ett så kallat effektiviseringskrav.

Falkenbergarens kommunalskatt blir oförändrad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".