Inge Engkvist på NTF i Halland framför skolan i Kvibille där en av fartkontrollerna gjordes. Madelene Sandin/Sveriges Radio.
Halland

Fortkörning förbi skolor

"Här är det 30 som gäller"
1:25 min

Många bilister kör för fort förbi skolor i länet. Där NTF gjort hastighetsmätningar kört tre av fyra fortare än den tillåtna gränsen på 30 kilometer i timmen.

 Kvibilleskolan är en av de fyra platser i länet där NTF har mätt hur fort trafiken kör förbi här. Mätningar har också gjort vid Steningeskolan i Halmstad och vid Åsaskolan och Toråsskolan i Kungsbacka. Resultatet av mätningarna är anmärkningsvärda. Bara en av fyra bilister kör lagligt och många körde så fort att om det istället hade varit en poliskontroll skulle var femte förbipasserande blivit av med körkortet. På en trettisträcka ryker körkortet om man kör mer än 50 kilometer i timmen, men en bilist som körde förbi utanför Kvibilleskolan när NTF gjorde sina mätningarna dundrade förbi i ofattbara 77 kilometer i timmen.

– Det var ju helt förfärligt och samma förare kom ju tillbaka senare från andra hållet och höll 69, då är respekten fruktansvärt låg. En sådan förare skulle naturligtvis inte sitta bakom en ratt, säger Inge Engkvist som är verksamhetschef på NTF Halland

Anki Edvinsson jobbar på förskolan Gula huset som är en del av Kvibilleskolan och hon har märkt att det går fort förbi när hon är ute med barnen.

 – Jag tänkte på det senast i morse när det var en bil som körde förbi jättesnabbt, berättar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".