Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
Halland

Jordskalv hotar kärnkraftverk

"Alla klarar inte jordskalv"
1:33 min

Stresstester som gjorts vid alla europeiska kärnkraftverk  efter Fukushimakatastrofen visar att  beredskapen mot jordbävningar inte är tillräcklig

EU beslöt efter katastrofen i Fukushima att alla kärnkaftverk ska göra nya bedömningar av risker och sin säkerhet. De ska bland annat redovisa hur anläggningarna tål olika slags naturkatastrofer, och anta att de skulle kunna vara värre än de tidigare räknat med. De ska ange vad som sker om flera reaktorer slås ut samtidigt och hur länge de klarar ett långvarigt bortfall av elförsörjning. Resultaten från dessa stresstester i de svenska anläggningarna kom härpmdagen in till Strålsäkerhetsmyndigheten.

Förutom de svenska kärnkaftverken i Ringhals, Forsmark och Oskarshamn har också det Centrala mellanlagret för använt kärnbränsle svarat. Och preliminärt finns det säkerhetsförbättringar som Strålsäkerhetsmyndigheten vill se.

Jan Hanberg  på Strålsäkerhetsmyndigheten, säger att ett positivt svar är att svenska kärnkraftverk är jämförelsevis väl rustade mot en eventuell härdsmälta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".