Mikael Stenström, biolog på Länsstyrelsen. Foto: Maja Jerosmic/Sveriges Radio
Varberg

En höst med sommarplågor

”Myggorna hänger sig kvar”
1:23 min

Sommarplågor mitt i hösten - ja det är sant! Det milda vädret har gjort att många växter och insekter dröjt sig kvar trots att de inte borde leva så här års.

P4 Halland träffade Mikael Stenström, biolog på länsstyrelsen, vid foten av Trönningeberget där en envis lite insekt fortfarande suger blod.

– Myggorna hänger sig kvar. Det är ju inte alldeles ovanligt att man blir stucken även så här sent på säsongen. Jag hade en som surrade precis vid örat för en liten stund sedan, säger han.

Och getingar vet jag att många märkt av också. Borde inte de vara döda nu?

– Jo det borde de vara. Om det hade varit en kallare höst så hade de säkert varit det. Men det är ju så med getingar att det bara är drottningarna som övervintrar. Arbetarna dör ju på hösten, så de har ingen funktion nu. Men så länge det finns mat och så länge det inte är för kallt så klarar de sig.

Det finns också växter som är vackra fortfarande. Vilka är det du har där?

– Jag hittade några arter som blommar fortfarande. Jag har en här som heter Stinknäva, den växer gärna i sådan här blockig träng.

Och du har plockat alla blommorna här i skogen?

– Precis. Eftersom den här bergbranten vetter åt söder så håller det kvar värmen kvar länge här. Så det här är nog ett av de ställen i stan där sommaren håller sig kvar längst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".