Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Halland

I vinter ska tågen rulla

Trafikverket rustar nu för att klara tågtrafiken i vinter. Vagnar och växlar ska anpassas till ett hårdare klimat för att undvika inställda och försenade tåg och mer personal ska se till att resenärerna ska få bättre information.

– I vår planering utgår vi från att vi får en riktigt hård vinter, säger Håkan Wennerström som är regionchef på Trafikverket.

– Det kommer att finnas 260 personer som jobbar med att hålla igång tågtrafiken på banorna. Det finns ytterligare 160 som kan sättas in om det skulle behövas. Det viktigaste området för att lyckas är att ge bättre information till resernärerna.

Andra åtgärder som Håkan Wennerström nämner är att man ökar värmen i växlarna för att dessa inte ska frysa fast.. Man bygger även väderskydd längst banor och växlar för att snön inte ska komma in från början.

Infrastrukturen är helt och hållet Trafikverkets ansvarsområde. Tågen som rullar på rälsen är de olika trafikbolagens som SJ och Västtrafik. De sistnämnda har byggt om en del av sina tåg. Dörrar och värmesystem som inte fungerat. Man kommer även att ha dygnet runt-öppet i sina verkstäder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".