Varberg

Hyresgästföreningen får kritik

”Ska vara väldigt aktsam med medlemmarnas pengar”
2:30 min

Nu tas lokala Hyresgästföreningen i Varberg i örat av sin egen organisation. Det är inte rimligt att spendera en halv miljon kronor på dyra konferenser för förtroendevalda, anser Hyresgästföreningen för Västra Sverige.

Bakgrunden är att förtroendevalda i Varberg fått åka på de dyra konferenserna i fyra år, något som väckt protester bland medlemmarna. Nu skärps reglerna.

– Man ska vara väldigt aktsam med medlemmarnas pengar naturligtvis. De ska gå till rätt saker. Konferensresorna görs i utbildningssyfte, och det kommer också hyresgästerna till gagn, men man ska vara väldigt restriktiv när man lägger sådana här resor.

– Man ska ha ett ordentligt program och man ska återkoppla till hyresgästerna på ett bra sätt, säger Bengt Svensson, ordförande för Hyresgästföreningen i Västra Sverige.

Det har pågått i några år. Varför har ni reagerat först nu?

– Kontrollen har funnits där genom våra revisorer, men de har inte anmärkt på något.

Men varför reagerar ni just nu?

– Det är ju för att det kommer upp till ytan och blir så starka reaktioner. Då får vi ta tag i detta.

Vad ska ni göra?

– Nu ska vi göra en ordentlig revision av våra föreningar, och den kommer att göras av externa revisorer. Sen ska vi ha en träff där vi går igenom etik och moral så att alla känner att man gör rätt saker och att medlemmarnas pengar går till det som det ska gå till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".