Anders Åkvist, ordförande i Hallands Läkarförening. Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio
Halland

”Vill ge en bra sjukvård”

Läkare inte nöjda med vårbudgeten
1:34 min

Nu protesterar Hallands Läkarförening mot Region Hallands vårdbudget. Förslaget till vårdbudget för 2012 innebär för stora besparingar och för liten höjning av intäkterna, skriver läkarföreningen.

Hallands Läkarförening kan inte ställa upp på budgetförslaget enligt ordförande Anders Åkvist.

– Vi har en väldigt effektiv vård, det visar jämföresler inom Sverige. Vi som är hallänningar får väldigt mycket vård per krona redan som det är idag, så där finns inte så mycket mer att pressa.

– Men det innebär också att då springer folk ganska fort inom organisationen redan som det är nu, och det riskerar alltid att resultera i stress och då ökar risken för fel.

Vad är läkarna beredda att göra i praktiken för att sätta kraft bakom sina protester?

– Det är ju att påtala hur vi ser på vad den här budgeten medför. Men det är inte av den naturen att vi i dagsläget ska ut i någon strejk.

Vad svarar du dem som tycker att läkare bara klagar och bara vill ha bättre och bättre resurser?

– För läkarkåren är det så att vårt fokus är att ge en så bra sjukvård som det bara går. Det här handlar inte i första hand om några löner eller förmåner av olika slag. Det här handlar om att vi vill ge en bra sjukvård och när vi ser att resurserna inte räcker till för det måste vi säga ifrån.

– På barrikaderna kan man kanske vinna strider, men vi vill inte se det här som en strid. Vi vill ha ett pågående med våra politiker som vi i många avseenden tycker är kloka och prata om hur vi kan lösa de här bekymren som finns, säger Anders Åkvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".