1 av 2
Arkivfoto: Karin Hartmann/Sveriges Radio
2 av 2
Mats Eriksson (M), hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande. Foto: Adam Kalin/Sveriges Radio
Halland

Fler kritiska röster om vårdbudgeten

”Det är inte så nytt”
0:53 min

Trots ett tillskott på 275 miljoner kronor i nästa års sjukvårdsbudget i Halland varnar läkarna för att det inte räcker. Men det är inte bara doktorerna som är bekymrade över att tillskottet är för snålt tilltaget. Det gäller också fackliga Vårdförbundet.

– Vi har gjort den bedömningen tillsammans med flera andra fackförbund att ska man leva upp till de mål som är satta så är inte budgeten relevant - trots skattehöjningar och den skatteväxlingen. Det är därför vi har förklarat oss oeniga, vi tror inte att det kommer gå i balans, säger Gunnel Persson, ordförande i Vårdförbundet i Halland.

Budgeten kommer på måndag. Men är det inte sent att komma med synpunkter nu?

– Jag vet inte om det är så sent. 12 oktober hade vi samverkan med Region Halland och då förklarade vi oss oeniga. Så det är inte så nytt.

Men högsta ansvarige politiker, landstingsstyrelsens moderate ordförande Mats Eriksson, låter inte kritiken rubba hans tilltro till det lagda budgetförslaget. Han ifrågasätter dessutom vårdfackens underlag.

– Jag funderar på hur man har gjort sin research. Jag är just nu och träffar samtliga landsting i Stockholm och jag kan konstatera att det finns många som har snålare påslag än vad vi har, säger han.

Finns det någonting i kritiken som du förstår hur de resonerat?

– Nej inte annat än att kostnadsökningarna under 2011 har ju varit större än vi budgeterat för. Men jag menar ju att det finns fler saker att göra för att komma ner i kostnadsökningarna. Vi har skjutit till mycket för 2011 och vi skjuter till ännu mer för 2012 så jag är inte orolig. Jag sover gott om natten.

Vågar du säga att det inte finns några skäl till att felbehandlingarna i Halland skulle öka under 2012?

– Absolut. Jag skulle väl ställa mig bakom en budget som jag inte tror på.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".