En svampsjukdom dödar buxbom i södra Sverige. Foto: Jurek Holzer/Scanpix
Halland

Svamp dödar buxbom

”Man får titta på grenarna”
1:35 min

Ett nytt hot mot växtligheten har börjat sprida sig i södra Sverige. Den här gången är det den populära buxbomen som drabbas.

Mångåriga häckar i parker, kyrkogårdar och trädgårdar riskerar att utraderas av en dödlig svamp som upptäcktes för första gången i England för 15 år sedan. Men nu är den här.

– Här i Sverige har man bara pratat om det senaste två åren eller så. Det började komma nere i Skåne där de märkte det i offentliga planteringar framför allt, säger Maria Lundqvist på Träslövs trädgård.

– Det första man ser är att det börjar bli lite vissna blad med bruna fläckar på. Då kan det vara två olika svampsjukdomar och den ena har funnits länge och är inte alls så aggressiv.

Hur vet man om det är den eländiga svampsjukdomen som inte går att göra någonting åt?

– Man får titta på grenarna. Ser man kolsvarta sträck på grenen så är det den aggressiva sjukdomen.

– Sen kan man göra ett test också. Om man har en gren med blad som fått fläckar på sig så ska man klippa av den grenen och lägga den i en vanlig fryspåse. Sen lägger man den inomhus upp till en vecka. Om det börjar växa svampsporer som blir som ett vitt ludd under bladen, då vet man att det är den aggressiva sorten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".