Kenneth Camitz (M) ordförande i servicenämnden och Eva Ahlgren upphandlare i Laholms kommun. Foto: Sveriges Radio.
Laholm

Laholm håller fast vid djurskyddskrav

"Vi är inte säkra men hoppas"
1:54 min

Snart kan det vara klart vilka som får leverera mat till skolor och äldreboenden i Laholm och Hylte. För nu har Laholms kommun gått ut med sin nya omarbetade livsmedelsupphandling och från och med idag är det fritt fram för anbudsgivare. Kvar är kraven på djurskydd.

- Nu hoppas vi att det inte blir några fler överklaganden, säger Eva Ahlgren som är upphandlare på kommunen.

2010 genomförde kommunen en upphandling av livsmedel där man bland annat ställde krav på att kött som kommunen ska köpa in ska vara producerat enligt svensk djurskydds och livsmedelslagstiftning, men anbudsgivare överklagade. Processen kunde inte slutföras och både förvaltningsrätten och kammarrätten underkände kommunens krav på djurskydd. Nu har kommunen alltså ändrat upphandlingen. De ställer fortfarande samma krav på djurskydd men har specifierat sig lite tydligare dessutom måste nu de som ska leverera livsmedel till kommunen kunna redovisa att det de levererar verkligen är det som sägs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".