Alexander Tornberg, rektor på Laboraskolan i Hylte. Arkivfoto: Sveriges Radio
Hylte

Laboraskolans rektor svarar på kritiken

”Vi har ingenting att dölja”
1:39 min

Laboraskolan i Hylte var medveten om flera av de brister som en före detta lärare kritiserar skolan för. Annat som tas upp är rent felaktigt, säger rektorn Alexander Tornberg.

– Merparten av det som nämns i det här brevet är äldre händelser som skolan sedan 2009, när jag kom in i bilden, har arbetat ganska hårt med. Så jag känner mig ganska trygg med att vi har svar på den här kritiken, säger Alexander Tornberg, rektor på Laboraskolan.

Plymouthbrödernas skola, Laboraskolan, har kritiseras hårt av en före detta lärare som i ett brev till Skolinspektionen punktar upp tolv olika brister på skolan. Kjoltvång på lärare, betyg som ändras till det bättre av läraren och föräldrar som censurerar skollitteraturen är några exempel.

Att föräldrar lägger sig i skollitteraturen är ett exempel på ett gammalt problem som har rättats till enligt Alexander Tornberg. Andra påståenden förklarar han som felaktiga.

– Det här brevet är skrivet av en lärare som nyligen har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist. Så å ena sidan är jag inte förvånad, å andra sidan är det givetvis tråkigt.  

Skolinspektionen tar dock kritiken på allvar och kommer redan på måndag att göra en inspektion på Laboraskolan.

– Vi har varit totalt öppna mot Skolinspektionen, både i den här granskningen år 2010 och också 2009, och vi har även varit öppna mot media och svarat på frågor. Vi har ingenting att dölja i det här avseendet. Jag ser den här kritiken mest som ett starkt missnöje hos en lärare som tyvärr har fått sluta hos oss.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".