Foto: Jessica Gow/Scanpix
Hylte

Låga skolbetyg som ska bli bättre

”Vi har jobbat på flera olika plan”
1:50 min

Elever i Hylte presterar bättre och bättre. Men fortfarande är niondeklassarna i Hylte de med lägst avgångsbetyg i Halland. Det visar en jämförelse som skolverket har gjort.

Arbetet fortsätter i skolorna för att nå målet med att 100 procent av alla som går ut nian i Hylte 2014 ska ha så bra betyg att de är behöriga till gymnasieskolan.

-- Vad som är mest intressant för mig när jag tittar på statistiken är att vi under ett par års tid förbättrat betygsvärdena i Hylte. Så jag känner att det intensiva arbete vi lagt ner nu under några års tid börjat ge resultat även om vi inte är framme, säger barn- och ungdomschefen Mikael Falk.

Skolverkets betygsstatistik visar att Hylte är den kommun i länet där lägst antal elever är behöriga till något av de nationella prorgrammen i gymnasiskolan när de gått ut nian. Flest behöriga är nioendeklassare som gått i skola i Kungsbacka. Att Hylte lyckats sämst i länet är inget nytt utan kom till Mikael Falks kännedom när de första jämförelsena från skolverket kom 2009. Sedan dess har de jobbat hårt.

 – Vi har jobbat på flera olika plan vilket man måste om man ska förbättra resultaten långsiktigt.

I Hylte var till exempel 75 procent av eleverna behöriga till ekonom-, humanist- och samhällsvetenskapliga program läsåret 2010-2011. Det går att jämföra med riket i stort där dryga 85 procent var behöriga till samma program. Men nu jobbar alltså Hylte vidare med att se till att det finns förutsättningar för barn där att fortsätta klättra på kunskapsstegen.

– Vårterminen 2014 ska alla elever vara behöriga till gymnasieskolan. Det är högt ställt mål, men man kan inte sätta andra mål när man börjar ett sånt här arbete. Alla barn ska ha rätt att lyckas i skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".