En stor satsning på Osbecksgymnasiet ingår i Laholms stora investeringsprogram för de närmaste åren.
Laholm

Kommunen investerar en halv miljard

"Nya stora lån"
2:20 min

Ekonomin för Laholms kommun blir tuffare de närmaste åren. Det beror främst på att kommunen gör stora investeringar, främst i skolbyggnader och VA-anläggningar. Investeringarna finansierar kommunen genom att låna 180 miljoner kronor.

Laholms kommun ska investera för totalt 465 miljoner kronor under perioden 2012- 2014. I ett historiskt perspektiv är det anmärkningsvärt mycket pengar och kommer motsvara en ovanligt stor del av kommunens totala kostnader. Det är främst skolbyggnader och VAanläggningar ska byggas. Veingeskolan ska byggas om och bli större, och det ska bli en ny skola och förskola i Hishult. Osbecksgymnasiet får ytterligare 8, 5 miljon för att hålla kvalitetsnivån, när elevantalet sjunker. Bara 30 procent av kommunens gymnasieungdomar väljer att stanna i Laholm och på Osbeck

– Det är helt enkelt nödvändigt nu, säger Centerns kommunråd Erling Cronqvist.

– Någonstans vill vi ha en vändning på det här. Det är därför vi gör en satsning på vår gynmnasieskola. Vi hoppas verkligen att pengarna ska hjälpa till förbättra underlaget för våra skolor.

 Ett annat omfattande projekt blir att Ängstorps reningsverk byggs ut med en överföringsledning mellan Skummeslöv och Ängstorp. Nästa år ska det både satsas och sparas pengar.

 Det satsas också mer pengar på vägunderhållet och till det sociala försörjningsstödet. Samtidigt ska alla kommunala nämnder spara nästa år, totalt 5 miljoner och det kan bli aktuellt med fler åtstramningar framöver, för det ekonomiska läget är svårbedömt.

– Med största sannolikhet blir det svårt 2013-14 men hur svårt har jag inget svar på, säger Erling Cronqvist.

Ett tuff ekonomiskt budgetförslag alltså, för Laholms kommun, som alla partierna, ovanligt nog, ställer sig bakom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".