Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
I framtiden kan det bli så att man måste vara 18 år för att sola i solarium. Foto: Ulf Palm/Scanpix
2 av 2
Sofie Nilsson är positiv till idén om åldersgräns. Foto: Natalie Roos Holmborg/Sveriges Radio
Halland

Solarier kan få åldersgräns

”Skulle vara bra för dem under 18 år”
1:48 min

Många myndigheter, bland annat Länsstyrelsen i Hallands län, är positiva till att införa en 18-årsgräns på solarier. Men solarieägarna själva menar att förslaget kan leda till företagens död.

I dag kan vem som helst med hjälp av några mynt själv sätta igång något av solarierna på Solsidan Drop in i Varberg. Men det kan det bli ändring på. För en statlig utredning föreslår nämligen att det ska införas en åldersgräns på 18 år. När Hallandsekot gått igenom yttrandena från de 19 remissinstanserna som svarat visar det sig att nästan alla är positiva till förslaget. Även Stefan Andersson, miljö och hälsoskyddschef, på Varbergs kommun vill se ett förbud.

– Jag är positiv till att man inför en åldersgräns. Min personliga uppfattning är att det skulle vara bra för dem under 18 år att inte utsätta sig för detta. Vi skulle få lite mera jobb att kontrollera att man följer de här åldersgränserna.

Men ägaren på solariet i Varberg säger att branschen är tuff och att om det behövs mer personal för att kontrollera åldern kan det bli svårt att få verksamheten att gå runt. Även Roland Laurent på branschorganisationen Svensk solarieförening är kritisk till förslaget.

– Vi vill definitivt inte att det ska vara någon lag överhuvudtaget. Självklart är ju risken att det kommer läggas ner verksamheter. Vi har räknat på det här och har kommit fram till att 3000 personer i Sverige är berörda av branschen direkt och indirekt.  

På solariet i Varberg finns Sofie Nilsson som brukar sola varannan vecka. Och trots att hon uppskattar idén med drop-in solarium så är hon ganska positiv till idén om åldersgräns. 

– Jag tycker nog egentligen att det är ganska bra. Ju yngre man börjar sola desto större risker finns det naturligtvis för hudcancer.

Så här tycker remissinstanserna:

Vill införa åldersgräns på solarier:
Socialstyrelsen
Strålsäkerhetsmyndigheten
Oskarshamns kommun
Malmö kommun
Västerbottens läns landsting
Olofströms kommun
Länsstyrelsen i Hallands län
Åklagarmyndigheten
Domstolsverket
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Länsstyrelsen i Uppsala län
Länsstyrelsen i Västerbottens län
Kungliga tekniska högskolan
Kärnavfallsrådet

Vill inte införa åldersgräns:
Svensk solarieförening
Sun tan solarium
Länsstyrelsen i Västernorrlands län

Tror det kan vara svårt att kontrollera:
Rikspolisstyrelsen
Brottsförebyggande rådet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".