Halland

Chefsjurist i hård kritik mot Laholmshem

”Har inte följt lagen på någon punkt”
1:31 min

Det kommunala bostadsbolaget i Laholm - Laholmshem - har brutit mot lagen om upphandling. Det säger chefsjuristen på den politiskt obundna tankesmedjan "Nya Välfärden" som efter en anmälan granskat Laholmshems upphandlingar.

Bland annat har det visat sig att Laholmshem köpt in tjänster för underhåll av helt andra företag än de som kommunen upphandlat och skrivit avtal med.

– Då har jag kommit fram till i det utredningsunderlag som jag hittills fått fram att det här har handlats helt åt sidan av lagen om offentlig upphandling. Man har inte följt lagen på någon punkt, säger chefsjuristen Per Kronhult om sin granskning av Laholmshem.

Hur har du kommit fram till det?

– Man är ju skyldig att upphandla sådana här tjänster, och det har man gjort. Sen har man tecknat avtal med en viss leverantör i behörig ordning, men den leverantören har man inte köpt av. Utan man har köpt av en annan leverantör som man inte har motsvarande avtal med.

– Det här är ett mönster som man känner igen från andra sammanhang, till exempel i Göteborg där man tecknat avtal med flera leverantörer, sen struntat i dem och köpt tjänster utanför avtalen.

Vad gör ni åt detta nu då?

– Vår preliminära utredning kommer att skickas till Laholmshem i veckan med möjlighet för dem att yttra sig över den. Sen kommer vi att ta del av det yttrandet och göra en bedömning. Nästa steg kan vara att en leverantör som känner sig förfördelad kan gå till domstol och få vissa av de här avtalen ogiltiga. Och om de blir ogiltiga innebär det att pengarna ska gå tillbaka till Laholmshem, säger chefsjuristen på politiskt obundna stiftelsen "Nya Välfärden" Per Kronhult.

Ledningen för Laholmshem har suttit i ett möte i eftermiddag om just detta, sedan Hallandsposten skrivit om de förbigångna upphandlingarna i dagens tidning. Men några kommentarer lämnas inte idag, utan man hänvisar till en presskonferens i nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".