Sussane Svensson är chef för ambulanssjukvården i Hallad. Foto: Maja Jerosimic/Sveriges Radio.
Halland

Inga dygnspass på ambulanser

För två år sedan valde Region Halland, som ett av de första landstingen i landet att ta bort de långa passen på ett dygn för ambulanspersonalen, efter påtryckningar från facket. Nu två år senare ser man positiva effekter på arbetsmiljön.

– Man kan se en bättre hälsa. Det är påvisat att nattarbete är skadligt och vi ser det som en kvalitetshöjning. Vården bedöms bli bättre om personalen inte blir så trött, säger Susanne Svensson som  är chef för ambulandssjukvården i Halland.

Det är framförallt facket, både vårdförbundet och kommunal som drivit på frågan om att ta bort dygnspassen. Argumenten handlar om att långa arbetspass påverkar bedömningarna vilket hotar patientsäkerheten. Men hos personalen är det inte alla som har varit positiva till det här och det är fortfarande många landsting och privata entreprenörer som har kvar dygnspassen. Det verkar dock som att fler vill göra som Halland och förra veckan var representanter från Värmland här och hälsade på. I samband med förändringen har man fått anställa mer personal inom ambulanssjukvården i Halland och man har fått tillägg i budgeten för det.

Louise Schou Lund jobbade dygnspass i Skåne innan hon började jobba som ambulandssjuksköterska i Halmstad. Hon tyckte inte om att jobba hela dygn.

– Vi hade det ju så att man jobbade ett dygn från 8 på morgonen och sedan gick vi på natten efter. Det andra dygnet kändes långt om man inte sova på natten på grund av utryckningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".