Halland

Gamla leksaker återvinns

”Oavsett jul eller inte så är behovet stort”
1:14 min

Nu räddar renhållningsbolag leksaker som barnen tröttnat på från ödet att hamna på soptippen. Det är Vivab som bestämt sig för att samla in leksakerna och skänka dem till hjälporganisationer - som sedan skickar dem vidare till barn ute i världen.

Vivab sköter avfallshanteringen i Varberg och Falkenberg och alla leksaker är välkomna enligt avfallsstrategen Malin Persson.

– Vi vill ha ett så stort spektra som möjligt av leksaker. Vi är goda resurser att få iväg det mesta, och det vi inte får iväg kommer säljas här i Varberg eller Falkenberg och då kommer vi skicka pengarna istället.

Hinner de ut till jul?

– Vi hoppas det, man kan inte garantera det. Men oavsett jul eller inte så är behovet stort.

Den 21 november startar insamlingen som varar i en vecka.  kan man se var den närmaste insamlingsplatsen finns. Leksaker kan också lämnas in på återvinningscentralerna.

Insamlingen är också ett sätt att minska avfallsmängden och den här satsningen är ett led i en större kampanj som kallas "Europa minskar avfallet".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".