Falkenberg

Klartecken för "Matens hus"

”Ett hus där man blir inspirerad”
1:42 min

Efter nästan sex års arbete har nu det planerade "Matens hus" i Ugglarp utanför Falkenberg fått klartecken. Regeringen sa idag ja till planerna på det som i framtiden ska göra Ugglarp till matens Mecka.

– Vi är ju en livsmedelskommun så det är väl helt rätt att lägga ett mat-Mecka i Ugglarp, säger Mikael Jidenholm ägare till Ugglarps grönt och drivande i projektet.

Idén om ett regionalt livsmedelscentrum började ta form 2006. Mikael Jidenholm ville skapa ett centrum för halländska livsmedel, ett ställe där det halländska skulle få vara i centrum från odling till färdig produkt. Ett Matens hus.

– Ett hus där man blir inspirerad, där man kan köpa grejer, där man får idéer och där man kan lära sig. Där man kan ta sin korg ut på ett fält och plocka någonting och sen tillaga det i köket för att sen se hur det blir, säger Mikael Jodenholm.

Kommunen gav snabbt sitt stöd, men den rekordsnabba detaljplanen överklagades och blev alltså först idag godkänd av regeringen. Kommunrådet Mari-Louise Wernersson säger äntligen.

– Nu kan det bli näringslivsutveckling med Ugglarps Grönt som har drivit den här planen. Så det betyder mycket för den här kommundelen.

Planerarna är ett alltså ett utvecklande av Ugglarp med ett 20-tal tomter nära havet och ett Matens hus och nu sätter det riktiga arbetet igång för Mikael Jidenholm med flera.

– Det här är ett samarbete. Så är det. Nu är frågan vem man ska samspela med, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".