Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Idag har Hallägraskolan 35 datorer som drygt 400 elever får dela på. Foto: Maja Jerosimic/Sveriges Radio.
Halmstad

Ovisst om en-till-en-datorer

"Vi har blivit lovade"
1:54 min

På Hallägraskolan i Halmstad är lärare och elever frustrerade över att man inte fått de en-till-en-datorer som man trodde att man skulle fått för ett år sedan. Detta på grund av att upphandlingsprocessen dragit ut på tiden.

– Man blir ju frusterad, säger matteläraren Hanna Rydne som precis avslutat en lektion på Hallägraskolan där klassen bokat några av skolans 35 datorer som drygt 400 elever får dela på. Besvikelsen är stor över att en till en-projektet inte kommit igång som det var tänkt. Tidigare i höstas skickade rektorerna ut en ursäkt till alla föräldrar för att det inte blivit som de utlovat. Hans Åkerlund är en av de två rektorerna.

– Vi började det brevet med en ursäkt. Vi tycker att vi i det här fallet varit lite blåögda, vi hade aldrig kunnat ana att det skulle vara sådana problem med att genomföra en upphandling, säger han.

På Hallägraskolan har man en längre tid planerat införandet av en-till-en-datorer, alltså en personlig dator till varje elev. Nyligen fick några i personalen åka på studieresa för att besöka skolor i USA som framgångsrikt använder datorer i undervisningen. En resa de fick råd med tack vare ett stipendium. Hanna Rydne var med på resan.

– Vi vill ju börja med det här arbetet nu. Man är ju redan där i tanken och då är det otroligt tråkigt att behöva stanna kvar i den gamla sortens undervisning, säger hon.

Elliot Berg i 8D är besviken över att projektet blivit försenat.

– Vi har ju blivit lovade det för typ ett år sedan, det är inte så kul för vi har väntat på det här nu, säger han.

Varför har det då tagit sån tid att få besked om de personliga skoldatorerna på Hallägraskolan? Enligt Lisbeth Jonsson, upphandlingschef i Halmstad kommun handlar det om många frågetecken inte retts ut innan en upphandling kunde komma på tal. Det behövde bland annat diskuteras om datorerna skulle leasas eller köpas. Dessutom ville man att hela kommunen skulle kunna ta del av en-till-en-projektet, inte bara Hallägraskolan.

Just nu är det Sveriges kommuner och landsting, SKL, som lagt en upphandling om Mac-datorer som ska användas till En till En projektet, och som Halmstad kommun kan ta del av. Den upphandlingen har inte överklagats än och besked ska ges nu i november. Dessutom finns det en annan upphandling som handlar om administrativa Mac-datorer och den upphandlingen överklagades i september och en sådan process kan ta lång tid innan det blir klart. Lisbeth Jonsson säger att hon förstår skolans frustration över att upphandlingsförfaranden kan ta lång tid.

– Jag förstår samtliga som blir frustrerade när det tar tid. Men vi är bakbundna, vi kan inte göra mycket mer när det är en rättsprocess, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".