Foto: Staffan Clausson/Scanpix
Utsatthet

Allt fler söker hjälp i kyrkan

"Otroligt många söker hjälp"
1:48 min

Allt fler söker hjälp hos kyrkan i Halland för att de har det svårt ekonomiskt. Det finns inte pengar till kläder och det finns inga pengar till mat.

– Det är otroligt många som kommer och söker hjälp. Det har dubblerats det senaste året, säger Eva Gustafsson som är diakon i Martin Luthers församling i Halmstad.

På Andersbergskyrkan i Halmstad serveras det kaffe och en kaka och ett 30-tal personer är här idag. Hit till kyrkan kommer många för att få hjälp när pengarna är slut.

Fler diakoner som Hallandsekot pratat med säger samma sak. Allt fler knackar på kyrkans dörr för att be om ekonomiskt stöd och kyrkan kan hjälpa till med presentkort till mat eller kläder.

– Allt ifrån studenter till invandrare, äldre med dålig pension och de utförsäkrade har ökat, säger Eva Gustafsson.

– Jag brukar fråga "har du någonting hemma? Då får jag svaret: Jag har 2,50 i börsen och ett halvt paket smör i kylskåpet. Har de barn måste vi hjälpa dem", säger hon.

När Hallandsekot är på Andersbergskyrkan träffar vi Johan. Han heter egentligen något annat men vill inte säga sitt riktiga namn. Johan är 25 år och för två månader sen förlorade han jobbet. Nu har han ingenstans att bo och inte några pengar till mat.

– Jag brukar äta på min gamla gymnasieskola. Vissa kvällar äter jag inte alls, det är svårt ekonomiskt nu, säger Johan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".