Halland

Tvångsinsatserna inom psykiatrin kan minskas

”Tror vi har en utvecklingspotential”
1:40 min

Inslaget av tvångsvård inom psykiatirn behöver minskas. Därför genomförs runt om i Sverige ett projekt kallat Genombrottet. I år har det nått Halland.

Efter att den psykiatriska intensivvården i södra länshalvan börjat arbeta med Genombrottet tyder siffrorna på att tvångsinsatserna kan minskas. Om det sen ska tolkas som att tvångsåtgärder idag används för ofta är Agneta Falkenroth, förvaltnignschef inom psykiatrin i Halland lite försiktig med.

– Jag tror att det varierar väldigt. På en del vårdavdelningar tror jag att vi har möjlighet att göra det bättre. Jag tror vi skulle kunna jobba mera med bemötande för att ibland är tvångsåtgärderna riktade som en skyddsåtgärd för att folk skadar sig själv. Så jag tror vi har en utvecklingspotential, säger hon.  

En arbetsgrupp inom den psykiatriska intensivvården i södra Halland har arbetat med en metod som kallas Genombrottet. De tre huvudmålen är att göra patienterna som vårdas enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT, delaktiga i de beslut som fattas för dem.

Alla ska få uppföljningssamtal för att kunna förstå varför de utsatts för till exempel tvångsmedicinering eller i värsta fall blivit fastspända. Och personalen ska få bättre kompetens, inte minst när det gäller att hantera hot och våld.

Carina Zander, psykiatrisjuksköterska, är med i arbetsgruppen.

– Det som är nytt för oss är uppföljningssamtalen efter tvångsåtgärderna och det har ju haft ett klart positivt utfall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".