Här på Föreningsgatan i Laholm drabbades en familj av en så kallad John Blund-tjuv i veckan. /Foto: Samira Othman, SR Halland
Halland

Kraftig ökning av bostadsinbrotten

"Notera allt som verkar ovanligt i området"!
1:52 min

Bostadsinbrotten ökar över hela länet - och mest har de ökat nu på hösten. Sen fredagskvällen har hitills fem bostadsinbrott anmälts; Två i grannhus på Ullmans väg i Kungsbacka, ett på Liljevägen i Hyltebruk, på Södra Kustvägen i Skummeslövsstrand och i Simlångsdalen.

Nu behöver polisen mer hjälp av allmänheten. Det säger Ingmar Nilja som har hand om det brottsförebyggande arbetet på polisen i Halland:

– Vi vet att antalet inbrott stiger under hösten och vintern. Därför laddar vi alltid extra för att jobba mot inbrotten under hösten. I år har vi en särskild insats som pågår där medarbetarna i yttre tjänst ska jobba strukturerat för att om möjligt lösa inbrotten, säger Ingmar Nilja.

I veckan har vi bland annat rapporterat om flera inbrott i Laholm där tjuven smugit sig in medan de drabbade familjerna låg och sov

Jämför man med förra året så är ökningen av bostadsinbrotten hela 10 procent i år jämfört med 2010.

Närmare 400 inbrott har gjorts i villor här i länet i år.  Och allra flest inbrott sker nu på hösten.

– Vi har sett en ökning av inbrott i framförallt Kungsbacka, Halmstad och Laholm, säger Ingmar Nilja.

Tittar man på statistik från polisen har det hittills i år varit 77 inbrott i Laholm vilket går att jämföra med Halmstads hundra. Och polisen jobbar hårt för att komma åt det här.

– Vår målsättning är att vi ska vara på plats vid varje inbrott för att göra bra brottsplatsundersökningar och vi ska om möjligt ha hundar på plats för att samla så mycket spår som möjligt för att lyckas klara upp brotten.

Lyckas ni klara upp inbrott?

– Vi lyckas, men för att klara upp fler brott så måste vi få allmänhetens hjälp, säger Ingmar Nilja ansvarig för den brottsförebyggande verksamheten på polisen i Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".