Ödehuset i Vrangelsro. Foto: Maja Jerosimic/Sveriges Radio
Halmstad/Göteborg

Offret måste till ödehusrättegång

Hovrätten för Västra Sverige har beslutat om en extra förhandlingsdag i målet om människorov och grov våldtäkt mot en kvinna i ett ödehus i Halmstad - Och då måste den drabbade kvinnan infinna sig personligen.

Rättegången mot den 47-årige man som dömdes för människorov och grov våldtäkt mot en kvinna i ett ödehus i Halmstad år 2005 togs upp i hovrätten i Göteborg den 10 oktober. Men förhandlingen där är fortfarande inte avslutad.

Orsaken är att den dömde mannen begärt att få åberopa som bevis saker som den våldtagna kvinnan sagt i polisförhör.

47-åringen har sagt att han tidigare avstått från att begära förhör med kvinnan eftersom han trott att han skulle få berätta om polisförhören i sitt slutanförande i tingsrätten, men att han inte fick det.

För att avgöra om 47-åringen ska få lov att använda uppgifter från polisens förundersökning eller inte, så krävs att ytterligare frågor ställs till målsägaren, skriver Hovrätten och beslutar att huvudförhandlingen ska återupptas den 18 november - och att kvinnan då ska inställa sig personligen.

Hittills har hovrätten nöjt sig med bandinspelningar från förhandlingarna i Halmstad tingsrätt. Där dömdes 47-årigen till fem års fängelse.

I hovrätten vill han bli frikänd, medan åklagaren kräver strängare straff. Kvinnan har vittnat om grova sadistiska övergrepp, medan mannen uppger att allt skedde frivilligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".