Det kan bli en flytt till Värö för hamnen i Varberg. Foto: Annika Augustsson/Sveriges Radio
Varberg

Hamnbeslut ser ut att dröja

"vi behöver se mer underlag"
1:47 min

Varbergs politiker tvekar om flytten av hamnen ut till Värö. Beslutet kan dröja, visar det sig när hallandsekot frågar de olika partierna.

Centern och Vänsterpartiet har redan gått ut och sagt att de är emot en flytt av hamnen. Men övriga partier har inte fattat något beslut i frågan än. Kristdemokraterna vill inte ge någon tidpunkt alls när de kan tänkas komma med ett svar. Sverigedemokraterna lovar besked innan nyår och gruppledaren Erik Hellsborn säger även att han personligen kommer förorda ett nej. Folkpartiet vill heller inte ge besked om när deras definitiva ståndpunkt ska tas, men gruppledare Marianne Nord Lyngdorf säger att man kommer meddela om man vill se någon ytterligare utredning innan nyår.

Sveriges pensionärers intresseförening har inte tagit något formellt beslut, men ordförande Arne Richardsson tycker idén låter orimlig och gissar på att de kommer rösta nej.

Moderaterna svarar såhär via kommunstyrelsens ordförande Jörgen Warborn.

– Vi har inte bestämt oss än i denna frågan. Det finns mycket information som saknas än tycker. Jag vill helst inte ge något datum för när vi kommer att bestämma oss. Det viktiga är att vi landar i ett bra beslut.

Inte heller Socialdemokraterna anser sig ha tillräckligt med information än.

– Det finns olika uppfattningar i partiet och vi har inte underlag än för att bestämma oss.

– Den ekonomiska utredningen får vi se till i första hand, och där är jag tveksam till om det håller måste jag säga, säger Jana Nilsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Förutom det ekonomiska så handlar den mesta kritiken mot en flytt om miljön. Men inte heller Miljöpartiet har bestämt sig, även om gruppledaren Stefan Edlunds svar kan skvallra en del om åt vart det barkar.

– Rent spontant så tycker jag väl att det inte ser genomförbart ut projektet. Men vi vill titta på det ur alla aspekter. Förmodligen så hamnar vi ju därr, men vi väntar med att säga det tills vi tittat på det ordentligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".