Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Det brinner i ett ställverk utanför Stockvik med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat igår kl 23.44)
Victor Ahlberg. Foto: Natalie Roos Holmborg/Sveriges Radio
Varberg

Victor hotades i skolan

"De skrek och hotade"
1:43 min

Varje dag utsätts elever för brott i skolan. En av dem som utsatts för det är 16-årige Victor Ahlberg. Han fick utstå kränkningar och hot när han gick på Bosgårdsskolan i Tvååker.

Mobbningen ledde till en grov misshandel. Men trots att hoten fortsatte när han kom tillbaka gjorde skolledningen ingen polisanmälan.

– Det var ju spridda rykten. De skrek saker åt mig. Så fort jag gick förbi sa de något taskigt. Jag hade svårt  att försvara mig i det läget.

Victor Ahlberg och hans flickvän hade det tufft under våren i åttan, och trots att de pratade med lärarna så hände inget. Under sommarlovet blev Victor så illa misshandlad av en av mobbarnas storebror att han bröt näsbenet. Men det stannade inte där. När han kom tillbaka till skolan fortsatte trakasserierna.

– De hotade och sa grova saker åt mig. Ångesten var mest när jag gick i skolan och kände en klump i magen.

Idag har Victor börjat på gymnasiet och de som misshandlade honom dömts i tingsrätten så han försöker lämna den jobbiga tiden bakom sig. Men han minns fortfarande ilskan över att skolan inte lyssnade eller agerade trots de allvarliga hoten.

 – Jag var riktigt förbannad i flera veckor över att man inte löste situationen. Vi tänkte nästan byta skola bara för att det fortsatte som det gjorde.

Om skolan hade handlat tidigare tror han inte att situationen behövt bli så allvarlig och framförallt hade önskat att skolan skulle ha polisanmält hoten.

– Det hade jag gärna velat. Skolan tänkte inte så långt. Rektorerna ringer nog polisen bara i sista hand känns det.

Victors mamma Eva Olsson påtalade flera gånger problemen för skolan. Men de menade att ord stod mot ord och gjorde en egen utredning. Eva Olsson är också mycket kritisk mot att trakasserierna aldrig polisanmäldes.

– Har Victor blivit utsatt för ett hot i skolan, eller uppfattat att han blivit utsatt för ett hot, så är det en polissak. Annars håller skolan på att bedriva egna interna utredningar och då menar jag att hela rättssystemet är satt ur spel. Skolan är inte en egen arena med egna spelregler, utan skolan är en del av samhället.

I stället för att erbjuda eleverna medling hade skolan en annan lösning.

– Victor och hans flickvän erbjöds ett rum att sitta på rasterna för att slippa möta sina mobbare på rasterna. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att man som rektor skulle föreslå att mobbningsoffren ska gå in och sätta sig i ett rum på rasterna.

Hon menar att skolan helt saknade verktyg för att hantera situationen.

– Jag skulle skicka min son till en miljö där man inte kunde garantera hans trygghet. Som förälder har jag känt mig överkörd av skolan.

Skolans rektor Anita Brandby Stigsdotter säger att de på egen hand utrett frågan och menar att inga hot skett i skolan.

– Vi hade inne flera personer som skuggade personer runt omkring detta, och det framkom ingenting.

Men ni gjorde en egen utredning då eller?

– Ja, det gjorde vi. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".