Många hallänningar vill ha friår

I länet finns ett stort intresse för friåret som man kan ansöka om från och med den första oktober. Tanken är att en anställd ska få ta ledigt tre till tolv månader under förutsättning att en arbetslös kan vikariera under tiden. Det är ännu inte klart exakt hur många hallänningar som kan få chans till friår, men länsarbetsnämnden tror att det kommer finnas runt 370 platser.

Arbetsförmedlingen i Kungsbacka är en av dom som fått ta emot många samtal om friåret. Framförallt är det kvinnor som hört av sig, något som Helene Ternblad, ställföreträdande chef på arbetsförmedlingen inte tycker är så konstigt med tanke på hur många kvinnor har det idag med dubbelarbete.

Helene Ternblad, säger till P4 Radio Halland att hon tror att långt ifrån alla som hör av sig kommer ansöka om friår eftersom ersättningen är omkring 68 procent av lönen.


(I Kunsgbacka är det redan fyra personer som beviljats friår av sina arbetsgivare. )

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".