Halmstad

Program läggs ner när högskolan tvingas spara

1:19 min

Högskolan i Halmstad får mindre statliga pengar och måste därför spara 12 miljoner kronor. Det gör att många program och kurser tvingas lägga ner.

Ett av programmen som försvinner är Internationella relationer å nationalekonomi - något som programansvariga Jonna Johansson tycker är helt fel.

– Det är ju jättetråkigt, för vi har lyckats locka till oss studenter från stora delar av landet och det är ett internationellt program med många kinesiska studenter. Det är också väldigt specifikt i Sverige, säger hon.

Totalt handlar det om flera program och ett femtiotal kurser som försvinner från Högskolan i Halmstad. Psykologprogrammet och det folkhälsovetenskapliga programmet ska till exempel bort. Även flera kurser inom bland annat franska och ekonomi försvinner. Jonna Johansson är kritisk mot att det är just samhällsvetenskap och humaniora som drabbas hårdast.

– Jag tycker det är ett tydligt tecken på att man inte prioriterar de här ämnena, trots att ämnena är populära bland studenter. Jag tror att man fokuserar mer på naturvetenskapliga och tekniska utbildningar för att det kanske finns en mer tydlig anknytning till arbetsmarknaden där, säger Jonna Johansson.  

Studenten Jesper Gille tror inte att han själv drabbas när programmet Internationella relationer och nationalekonomi läggs ner men att högskolan i längden kan förlora på nedskärningarna.

– Det är rätt så tråkigt, för det försämrar för skolans rykte. Och det är ett väldigt bra program med bra framtidsutsikter och bra med inriktning på Sydostasien som är den växande marknaden.