Halland

Nya regler för älgjakten

1:56 min

Nu är reglerna för hur älgjakten ska se ut från och med nästa år klara. Mätbara mål och ekosystemet som utgångspunkt är två grundbultar i den nya älgförvaltnignen.

– Jag tycker nog att det leder till en ganska stor förändring från den rådande situationen, säger Martin Broberg som är naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Halland.

Halland delas in i fyra älgförvaltningsområden som ska inventera älgbeståndet och ta fram skötselplaner med tydliga, mätbara mål. Detta arbete leds av älgförvaltningsgrupper där markägarintresset lyfts fram genom att gruppens ordförande ska komma från markägarhåll.

För jägaren innebär den nya älgförvaltningen ändrade licensregler. För dagens 40 A-licenser som främst finns i de östra, skogrika delarna av länet kommer det inte att bli någon större förändring. Däremot måste nu de bortåt 900 B- och E-licenser i jordbruks- och kustområdet av Halland tänka till.

– Om man nu sitter på en B-licens eller en E-licens och inte gör någonting så hamnar man egentligen inför tre situationer: Området avregistreras om man inte gör någontings alls, eller så kan man ansluta sin mark genom att ta kontakt med närmaste älgskötselområde för att få sina marker inregistrerade där - alternativt att man försöker ansluta sig till ett befintligt större A-licensområde.

Ansökan om att göra om sin B- eller E-licens ska vara gjord före sista januari. Missar man det avregistreras licensen och det uppstår risk för att det inte blir någon älgjakt i länets västra delar nästa höst, befarar Martin Broberg.

– Då är det bara kalvjakt på väldigt kort tid vilket sällan genererar något större jaktresultat. Så det är angeläget att vi försöker få de här personerna att engagera sig mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista