Falkenberg

Klass 3-varning kring Ätran

1:57 min

SMHI uppgraderar nu risken för översvämningar i Ätran till en trea - vilket är den allvarligaste varningen. Läget under natten till onsdagen är enligt räddningstjänsten allvarligt, men stabilt.

Sandsäckar och barriärer har förts till Falkenberg inför risken att Ätran kan svämma över på grund av allt regn som har fallit och som det väntas mera av.

Det är myndigheten för samhällsskydd och beredskap som skickat utrustningen på morgonen efter en begäran från länsstyrelsen. Materielen består av 300 sandsäckar och 36 meter skyddsbarriärer.

Sitatuationen är ännu inte akut, men eftersom det väntas mer regn den närmaste tiden bedöms risken för översvämningar alltså som mycket allvarlig i Ätrans mellersta och nedersta delar.

Räddningstjänsten i Falkenberg har förberett sig för på att att vattennivån kan fortsätta stiga.

– Vi har lite översvämningar vid vårdcentralen till, vid cykelbanan där. Sen är det framför allt åkermark uppigenom Ätran som är översvämmat. Vi har höga flöden och de släpper på bra i kraftverken, säger Mattias Hägerling, insatsledare på räddningstjänsten.

Finns det något speciellt ställe ni har ögonen på?

– Ja, det är några fastigheter som ligger här borta på Ågatan som har haft vatten på väg in i garagen innan.

Länsstyrelsen i Halland uppmanade på tisdagseftermiddagen markägare att hålla åar och biflöden till Ätran fria från nedfallna träd, upplagda båtar, bryggor och annat som kan skapa problem vid till exempel låga broar och dammar till kraftverk.

Det gäller också ensilagebalar på åkrar så att de ligger på ett betryggande avstånd från ån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista