Namninsamling för att få folkomröstning

Långarydsföreningar i samverkan har påbörjat en namninsamling där man kräver en folkomröstning om hur många äldreboende som ska finnas i Hylte kommun. Det är ett led i kampen om att få behålla äldreboendet Höstro.

Birgitta Holmén, ordförande Långarydsföreningar i samverkan, säger att intresset för att skriva på namnlistorna verkar enormt stort. Tidigare har föreningarna presenterat en rad besparingsförslag där inget boende behöver försvinna som svar på att socialchefen Owe Wigren förespråkar ett nytt äldreboende i Unnaryd och en nedläggning av Höstro.

För att få till stånd en folkomröstning måste minst fem procent av Hylte kommuns röstberättigade invånare skriva under listorna. Annars tar fullmäktige inte ens upp frågan om en folkomröstning. Det betyder att föreningarna behöver få ihop omkring 400 namn. Birgitta Holmén tror att man kommer få ihop betydligt fler underskrifter.

Men även om frågan kommer upp i fullmäktige är det långt ifrån självklart att det verkligen blir en folkomröstning. Birgitta Holmén säger att tanken med namninsamlingen är att påverka politikerna oavsett utgången. - Blir vi tillräckligt många så tror jag inte att fullmäktige kan gå emot folkviljan. Det vore ju bäst för allihopa eftersom även vi inser att en folkomröstning kostar pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".