Halland

Framtidens bränsle finns i havet

1:30 min

I somras gjorde Varberg, Halmstad och Laholms kommuner en algstudierna för att hitta det bästa sättet att förvandla tångalger till biogas. Nu har ett internationellt forskningslag lyckats manipulera en bakterie så att den direkt omvandlar tång till etanol.

Undervattensskogar av tång växer snabbt och skördas redan på flera håll i världen. Stora bladiga brunalger finns på både den norska och den svenska västkusten.
Så tång skulle kunna vara en utmärkt energikälla till framställning av icke-fossila bränslen, eftersom den inte tar upp värdefull odlingsmark och dessutom tar upp koldioxid från havet.
En internationell forskargrupp har nu manipulerat arvsmassan hos en bakterie, så att den först bryter ner alginat från skördad tång till vanligt socker och dessutom kan omvandla av socker till etanol.

Francesco Gentili vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Umeå forskar på metoder att använda alger industriellt, och han säger att det kan ta tid innan den här tekniken används i stor skala, men att det är vore dröm att ha bakterier som kan utföra hela omvandlingen från biomassa till biobränsle.
– Man kan producera mycket mer. Det är intressant att man direkt kan använda substratet. Studien handlade specifikt om brunalger, men den öppna även för andra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista