VARBERG

Alla granskade krogar fick anmärkning

1:35 min

Flera restauranger i Varberg brast i hygienen när kommunens miljöinspektörer gjorde en oanmäld granskning strax före jul. Man har inte hunnit göra rent, sammanfattar miljö- och hälsoskyddschefen Stefan Andersson.

– Vi är ute när det är som mest belastning och alla restauranger kanske inte är riktigt anpassade i de bakre regionerna för att ta emot en så stor mängd matgäster som man har vid den här tidpunkten. Man hinner inte med och har inte de ytorna, säger Andersson.

I början av december, mitt i julbordsruschen, gjordes en inspektion av elva restauranger i Varberg. Alla fick någon form av anmärkning och den som klarade sig sämst hade anmärkningar på elva av 15 punkter. Där rörde det sig bland annat om dåligt rengjorda arbetsytor och att det saknades tvål och engångshanddukar vid handfat.

Helhetsintrycket är att många krogar har svårt att hinna med att hålla rent när det är som mest att göra, men att det ändå var något bättre än vid den förra inspektionen.

Alla restauranger brast när det gällde rengöringen av arbetsytor, även Restaurang Grappa som annars klarade sig bättre än många andra.

– Har man en full restaurang och de kommer instormande en fredag så är det ju inte helt lätt att hålla perfekt rent, för man jobbar ju där, säger  Magnus Palmqvist på Grappa, som tycker att man borde göra skillnad på gammal och ny smuts.

Men miljö- och hälsoskyddschefen Stefan Andersson håller inte med.

– Det är ju inte så att vi går och mäter precis när de skär upp på en skärbräda, utan det är ytor som skulle ha varit rengjorda, och de har då inte varit rena.

Sarah Görsch
sarah.gorsch@sr.se
Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Linus Larsson | Kommentera du också!

Bra att det finns livsmedelsinspektörer som granskar dessa verksamheter, det är inte roligt när man blir matförgiftad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.