KATTEGATT

Varje fiskebåt tycks få sin egen kvot

1:15 min

På måndagen diskuterade EU:s medlemsstater framtidens fiske i Bryssel. Diskussionerna kretsade kring det förbud mot att kasta överskottsfångst över bord som planeras i alla EU:s vatten 2014. Ett sätt att minska sådana överskott på fisk är att ge varje båt en individuell kvot. 

Då kan man sälja och köpa kvoter mellan fiskebåtar. Det kan påverka fisket även i Kattegatt.

Efter mötet på måndagen tyder allt på att det blir sådana individuella kvoter, säger Bengt Kåmark på Havs- och vattenmyndigheten.

– Diskussionerna lutar definitivt åt det, och jag skulle bli mycket förvånad om det skulle gå åt något annat håll, eftersom många är positiva och ser detta som enda lösningen för att få en fungerande fiskeripolitik framöver, säger han.

– Mötet fokuserade på utkastproblematiken som är en av de svåra bitarna att lösa inom EU inför 2014.

Efter måndagens fiskerimöte i Bryssel tyder alltså mycket på att EU:s politiker kommer att införa individuella kvoter för alla fiskebåtar. I dag finns sådana kvoter i Sverige bara för sill, skarpsill och makrill.

I Kattegatt fiskas mycket skaldjur som havskräfta, men även plattfisk. En båt som fiskar havskräfta och får torsk som bifångst men inte har någon torsk-kvot kvar, skulle då i framtiden kunna sälja torsken till en annan fiskebåt som har kvar av sin kvot. Det kan vara ekonomiskt bättre än att landa fisken men inte få betalt för den, som är alternativet –  eller att som i dag dumpa torsken överbord.

– Om man fiskar med skaldjursredskap, eller blandfiske där man får både skaldjur och fisk, och inte råkar ha en fiskkvot kvar för året, så kan man byta till sig det från en annan båt. Eller om man har slut på skaldjurskvoten kan man byta till sig det och på så sätt få bättre lönsamhet i sitt fiske, förklarar Bengt Kåmark.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista