Onsala

Råö bygger nya teleskop för att studera Jorden

1:01 min

Onsala rymdobservatorium får närmare 30 miljoner kronor för att bygga två nya radioteleskop. De två tolvmetersantennerna ska ingå i ett nät av radioteleskop jorden runt för att mäta jordens rörelser mer noggrant än någonsin förut.

– Det är för att kunna mäta i så många olika riktningar som möjligt under 24 timmar. Det handlar om mätningar av jordskorpan och jordens rotation, berättar Gunnar Elgered vid insitutionen för rymd- och geovetenskap på Chalmers tekniska högskola.

De nya teleskopen ska alltså inte användas av astronomer utan av geodetiker som studerar vår egen planet.

– Då väljer man radiokällor och signaler som är ointressanta för astronomer. Vi vill bara ha signalerna som fixpunkter, som radiofyrar, förklarar Elgered.

-- Vi har ingen anledning att leta efter något nytt, till skillnad mot astronomer som vill hitta nya spännande objekt som ingen har sett förut. För dem handlar det om svaga signaler och då behöver man stora antenner.

"Jordvetare" och astronomer har i många år använt samma teleskop, men nu kanske de går åt varsitt håll, helt enkelt för att forskningen kräver det.

Pengarna till Onsala rymdobservatorium kommer från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, som är Sveriges största privata forskningsfinansiär.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se