Varberg

Varberg vill bygga bort dyra paviljonger

1:20 min

Behovet av förskoleplatser har ökat dom sista åren men flera Hallandskommuner har inte hunnit bygga tillräckligt med avdelningar. En av dem är Varberg som nu ska se över sina lokaler.

I Varberg huserar många förskolor i dyra paviljonger.

Nu ska alla förvaltningar göra en så kallad lokalförsörjningsplan. Det stora jobbet har barn- och utbildningsförvaltningen framför sig.

För de senaste åren har behovet av förskoleplatser ökat betydligt. Men kommunen har inte hunnit bygga ikapp, nåt som flera Hallandskommuner brottas med.

– Varberg växer så det knakar. Det är växtvärk vi pratar om. Man har inte dimensionerat organisationen för en sådan här tillväxt. Man håller på att gå från en liten kommun till en mellanstor kommun. Och det är också en process i det i hur man organiserar en sådan kommun, säger Maria Stigsdotter Drott är lokalansvarig i Varberg.

Prognosen över hur många barn som kan tänkas börja i förskola kan aldrig va hundraprocentigt säker:

– Även om man beräknar en tillväxt är det inte alltid som det klickar in som det var tänkt, säger Maria Stigsdotter Drott.

En del förskolebarn i Varberg har det trångt i sina förskolelokaler och andra går i paviljonger som skulle varit tillfälliga men som stått i flera år. Kommunen äger och hyr paviljongerna men de är dyrare än permanenta lokaler.

– Det är inte ekonomiskt hållbart. Många kanske tror att man sparar pengar på detta sätt men det gör man inte om man behåller dem längre än tre år. Då är det billigare att bygga istället, säger Maria Stigsdotter Drott.