Halland

Sexualbrottsoffer ska bemötas bättre

4:09 min

Hallandspolisen utbildar under våren poliser i hur de ska agera i allt från frågor till kroppspråk och vägledning under rättsprocessen.

Polisen Håkan Rolfsgård gick utbildningen i dag och han tycker att den är viktig:

– Jag tror att den kan få vissa människor att tänka till lite extra. Refleketra lite extra över sitt eget bemötande i just sådana situationer, säger Håkan som berättar att han har tänkt extra på hur han har bemött någon som fallit offer för sexualbrott jämfört med andra brottsoffer:

– Ja. Man blir väldigt medveten om att det är en delikat situation, man måste fundera noga på hur man formulerar sig, man måste fundera på hur man framtonar för att göra henne trygg.

Förra året fick Hallandspolisen in 117 anmälningar om sexualbrott i i länet. Under utbildningen om bemötandet av offren får poliserna se en film som handlar om en kvinna som blir våldtagen och man får sedan följa hur hon blir bemött av polis och rättsväsendet. Efter få de diskutera filmen.

Inger Ohlsson som är chef för barn- och sexualbrottsroteln vid Hallandspolisen och håller i utbildningen:

– Jag hoppas att man får sig en liten tankeställare och tittar på sitt eget beteende och kan reflektera över hur man beter sig. Det spelar ingen roll om det är sexualbrottsoffer, man ska bemöta alla på ett korrekt och värdigt sätt, säger Inger Ohlsson.