Jennie Helin som visar utställningen om sjöfartskommunikation på radiostationen Grimeton. Foto: Emma-Karin Björk/Sveriges Radio.
VARBERG

Utställning om sjöfartskommunikation

1:36 min

Inatt 02:20 var det exakt 100 år sedan världens mest kända fartygskatastrof inträffade och Titanic sjönk efter att ha gått på isberget. Det uppmärksammar nu Värlsdarvet Grimeton, Radiostationen utanför Varberg med utställningen Räddning-trådlöst sedan Titanic om sjöfartskommunikation.

– Genom att fokusera på hur många som räddades och vad som har hänt sedan dess det är vårt sätt att visa vårt deltagande, säger Jennie Helin.

I helgen invigdes den tillfälliga utställningen om sjöfartskommunikation och i samband med det startades den gamla långvågssändaren från 1920-talet. I labbet som byggts upp för den här utställning kan man själv lära sig morsekoder och om vad som har hänt sedan 1912 då Titanic krockade med isberget.

– Det finns sändare här på stationen där det går information genom ut till sjöfarten. Det är vår koppling till sjöfarten, säger Jennie Helin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista