Halland

Vaffa med dina föräldrar

Elisabeth Babic från Moderata kvinnoförbundet
2:21 min

Moderata kvinnoförbundet föreslår nu att man ska kunna vara ledig från jobbet några dagar. De kallar det vaff, och det blir ungefär som vid vård av sjuka barn, vab. Men det finns en risk för att det blir en kvinnofälla säger man från socialdemokratiskt håll.

Tanken är att man exempelvis ska kunna följa med en sjuk förälder på sjukhusbesök. Elisabeth Babic är länsordförande i Moderata kvinnoförbundet i Halland, och står bakom förslaget.

– Det här är en stor fråga för många kvinnor när föräldrarna blir sjuka att få ihop livspusslet och både kunna jobba och ha sin familj och hjälpa sina föräldrar som kanske behöver ha hjälp att gå till doktorn och mycket annat, säger hon.

Jennie Nilsson, socialdemokratisk riksdagsledamot från Halland är tveksam till moderata kvinnoförbundets förslag. Risk för kvinnofälla, säger hon och jämför med vabb - vård av sjukt barn.

– Det är i första hand kvinnor som tar ut vabb-dagar och är hemma mest tid när barnen är små och det är det som anges som främsta orsaken till varför kvinnor tjänar mindre och har svårare att få heltidstjänster och svårare att göra karriär och ska man då lägga till ytterligare ett moment där kvinnor förväntas ta hand om en annan anhörig så skulle det inte förbättra kvinnans ställning på arbetsmarknaden rent generellt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".