Än så länge inget nattis i Kungsbacka. Foto: Annika Augustsson/Sveriges Radio.
KUNGSBACKA

Kungsbacka får vänta på nattis

"Jag förutsatte att man ville veta behovet"
1:36 min

Kungsbacka är en av tre kommuner i länet som saknar nattis. Nu har kommunen gjort en utredning som konstaterar att behovet av barnomsorg på obekväm arbetstid har ökat, men hur stort behovet är har man inga siffror på.

Socialdemokraten Maj-Britt Rane Andersson, vice ordförande i förskole- och grundskolenämnden är kritisk till det och menar att den borgerliga majoriteten inte vill ta reda på hur stor efterfrågan egentligen ser ut.

– Jag är jättebesviken, jag förutsatte att man hade ambitionen att undersöka hur stort behovet är.

Barnomsorg på kvällar nätter och helger har på senare tid varit en flitigt debatterad fråga i Kungsbacka, bland annat har föräldrar som nekats barnomsorg gått ut i media och framfört kritik mot kommunen. Maj-Britt Rane Andersson tycker att kommunen ska erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid. Hon är nu kritisk till att förvaltningen för förskola och grundskola inte har brytt sig om att undersöka hur stort behovet är. Uppdraget man fick från den borgerliga majoriteten i nämnden var bara att ta fram ett exempel på hur mycket det kan kosta med barnomsorg på kvällar och helger. Hon har därför nu lagt fram ett förslag på att man ska undersöka behovet och att man ska införa barnomsorg på kvällar och helger från den 1 augusti.

Ordförande för nämnden för förskola och grundskola Anders Ekström har tidigare sagt att det blir för dyrt med barnomsorg på obekväm arbetstid eftersom man inte får något stöd från staten för det och att lagen inte heller kräver detta.

– Men varför ska Kungsbacka alltid vänta tills det blir en lag när behovet finns. Och vi har pengar i Kungsbacka, det är bara viljan som fattas, säger Maj-Britt Rane Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".