Halland

Förtroendet på spel

Bättre organisation och effektivare ledning. Det är konsulternas recept mot den sjukdom som Hallands sjukhus idag lider av.

Som Hallandsekot tidigare rapporterat hade Hallands sjukhus ekonomiska förlust på 100 miljoner kronor förra året kunnat förutses långt innan, och konsulternas kritik mot hur budgeten sköts är skarp.

När nu rapporten om vad som gick snett är färdig kommer förslag på lösningar. Den politiska organisationen med driftnämnder vid de olika sjukhusen måste synkroniseras med den operativa ledningen. Risken är annars att förtroendet för ledningen försvagas.

Om prognoserna för hur mycket vård man behöver producera inte blir bättre, och stämmer överens med hur verkligheten ser ut kan man tappa kontrollen över ekonomin igen. Och om politiker och ledning inte kan hitta gemensamma linjer för utveckling leder det till ett utbrett missnöje inte bara hos anställda som kan komma att kräva avgångar utan även hos Hallands befolkning.

I nästa vecka tas rapporten upp i driftnämnderna. Inför det har sjukhuschefen efter beslut från nämnderna tagit fram nya rutiner för hur man hanterar data att utgå ifrån när man gör budgeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".