Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Halland

Lång väntan på legitimationer

"Väntan i flera månader"
1:24 min

Ett stort antal nyutexaminerade sjuksköterskor i Halland och i övriga landet har haft stora problem med att få sina legitimationer utfärdade i tid från socialstyrelsen.

– Inför förra sommaren fick en del av sjuksköterskorna vänta ända fram till augusti månad för att få ut sina legitimationer, och det verkar som att problemet nu alltså kan komma att förvärras inför den här sommaren, säger Mats Bunse, biträdande personalchef på Hallands sjukhus.

En av dem som drabbats är Natalia Hegerholt som idag jobbar på Halmstads sjukhus. Hon fick ut sitt legitimation först i måndags och hade då väntat i nästan nio veckor. Hon säger att tiden utan legitimation har inneburit att hennes kollegor har fått gå in och dubbelsignera och kontrollera alla läkemedel som hon ska ge till sina patienter.

– Dety blir en extra belastning för mig och mina kollegor som är väldigt onödig. Det hade varit bra om man lagt ner mer resurser på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".