Mikael Kulanko, Svenskt näringslivs regionchef i Halland. Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio
Halmstad

Kommunen dålig på företagskontakt

"Mera av dagliga kontakter med näringslivet"
1:43 min

"För mycket satsningar på enskilda event och för lite daglig kontakt med näringslivet." Det tycker Svenskt Näringsliv om Halmstad kommuns företagsklimat.

– Det är eventliknande former som man erbjuder väldigt ofta för att träffa företagen. Det kan vara en mötesform men jag tror man missar en del av den andra vardagsnära möteskommunikationen då, säger Mikael Kulanko, regionchef på Svenskt Näringsliv i Halland.

 När Svenskt näringsliv nyligen rankade Sveriges alla kommuner utifrån företagsklimatet på olika orter så hamnade Halmstad på plats 102, och man tappade då några placeringar. Mikael Kulanko tycker att det behövs en tydligare strategi från kommunen om hur man vill att näringslivsarbetet ska se ut.

– Halmstad förtjänar en bättre placering i vår ranking och de har allt potential i världen att hamna betydligt bättre till genom att ta tag i strategin i de näringspolitiska frågorna och skapa ett bättre företagsklimat, säger han.

Kommunrådet Carl Fredrik Graf är styrelseordförande i det kommunala näringslivsbolaget. Han säger att det visst finns mycket daglig kontakt mellan kommun och företagare men att eventen kanske är det som syns mest.

– Men det allra viktigaste är att vi nu försöker hitta en bra service till näringslivet. Det är det att det ska vara lätt att ha med kommunen att göra när det gäller tillståndsärenden. Och sen jobbar vi mycket med etableringsfrågor också men de sakerna syns kanske inte lika mycket som om man anordnar en frukost eller en tillväxtdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".