Rikard Hanson är vd för Oscar Hanson VVS där cirka 50 rörmontörer och kylmontörer är i strejk sedan en vecka tillbaka. Foto: Linus Lindahl/Sveriges Radio Halland
Halland

Strejken utökas - men inte i Halland

Nu trappas konflikten bland plåslagare och VVS-arbetare upp. Men i Halland kommer inte fler tas ut i strejk.

I Halland blir det även i fortsättningen bara de 50 anställda på Oscar Hanson VVS i Halmstad som strejkar.

Fackförbundet Byggnads lägger i dag ett nytt varsel som gör att antalet strejkande nästan fördubblas till ungefär 2.000 personer, om parterna inte kommer överens om ett nytt kollektivavtal.

Sedan en vecka tillbaka strejkar 1200 anställda på 14 företag, därav 50 montörer på Oscar Hanson VVS i Halmstad som också är det enda hallandsföretaget som är berört av strejken, och fler halländska VVS-montörer går inte i strejk i och med det nya varslet.

– Det är ju en avvägning, vi vill vara varsamma med konfliktvapnet och vill sprida ut det jämnt över landet så att alla hjälper till så gott man kan på de respektive företagen, säger Jesper Carlsson från Halmstad som är avtalsansvarig på Byggnads väst

Den nya strejken bryter ut om en vecka om inte Byggnads och arbetsgivarna inte har kommit överens till dess.

Det som Byggnads kräver är att medlemmarna får fler timmar i arbetstidsförkortning, från dagens 33 timmar till 40. De vill också höja lärlingslönerna, så att de ligger lika med övriga byggbranschen.

Oscar Hansons VVS är alltså det enda Hallandsföretag som har drabbats av strejken. Där är 50 rörmontörer och kylmontörer i strejk sedan en vecka tillbaka.

– Eftersom vi är enda företaget i Halland som är uttagna så är det klart att det påverkar vår framtid, vår marknadsandel. Våra kunder kanske lämnar oss och går över till andra kolleger, säger Rikard Hanson är vd för Oscar Hanson VVS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".