Kungsbacka

Stor inflyttning kräver omprioteringar

”34 nya förskoleavledningar behövs”
1:47 min

Kungsbacka står inför rekordstora investeringar de närmaste åren när det gäller att bygga ut kommunal service i takt med den stora inflyttningen.

I den budget som kommunstyrelsen igår antog finns drygt 560 miljoner avsatta för att bygga ut och rusta upp skolor, förskolor och annan kommunal service.

– Vi ska expandera förskolor i kommunen med 34 avdelnngar, så att inga köer ska finnas. Bland annat berör det Björkrisskolan och Kollaskolan, säger Ulrika Landergren är kommunalråd i Kungsbacka.

Men det är svårt för kommunen att klara av allt under de närmsta åren, därför får en del planerade investeringar skjutas på framtiden som till exempel utbyggnad av skolorna i Frillesås och Fjärås.

Ett prioriterat område i budgeten är också bostäder för funktionshindrade. Sedan en tid tillbaka har det nämligen varit brist på boende för funktionshindrade och det har lett till att kommunen har fått krav på vite från Socialstyrelsen.

Nu vill kommunen bygga ett boende varje år fram till 2015 för att klara att tillgodose behovet. För att finansiera detta och andra satsningar som utbyggnaden av äldreboendet i Vallda Heberg, har samtliga nämnder fått ett besparingskrav på en procent, cirka 35 miljoner.

– Som alla som tittat på sin verksamhet så kan man vända och vrida på allt, men vi kan konstatera att vi också haft överskott på verksamheten. Kanske vi delat ut för mycket pengar tidigare, säger Ulrika Landergren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".