Halland

Politiker om motståndsgrupper

”Vill misstänkliggöra oss politiker”
1:47 min

Lokal opinionsbildning bedrivs idag ofta på ett betydligt mer proffsigt och påkostat sätt än tidigare.

Aktionsgruppen mot en sopdeponi utanför Halmstad har en väl utvecklad hemsida och företagssponsrade annonser som vi hört om i Hallandsekot.

Men också tilltalet låter annorlunda. I annonserna mot sopdeponiplanerna sägs att "En politiker, oavsett partitillhörighet, kan under sin period vid makten ge upphov till hur många felaktiga beslut som helst."

--Jag tror att det är ett uttryck för att man vill misstänkliggöra oss politiker, säger Carl-Fredrik Graf, kommunstyrelsens ordförande i Halmstad.

Är det en spridd uppfattning?
– Det är klart att man möter människor som inte tycker som jag.

Det är viktigt att vi har ett bra tilltal både politiker emellan och mellan medborgare och politiker.

Som politiker får man vara beredd på att bli granskad, men samtidigt får vi inte ha för höga trösklar. Vi vill ju ha in folk i politiken.

Att aktionsgruppen mot en sopdeponi utanför Halmstad och andra motståndsgrupper har en väl utvecklad hemsida bland annat är en tydlig trend tror Carl-Fredrik Graf:

– Vi kommer att möta allmänheten via internet och sociala medier, därför måste vi kunna jobba bredare när vi vill nå ut.

Är det här till och med bra för demokratin?
– Jag har ingenting att folk till exempel bloggar för att uttrycka sina åsikter, men man ska göra det med respekt för de individer som man kritiserar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".